Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az elszőtt szociális háló
  2008-06-23 21:26:24, hétfő
 
  Az elszőtt szociális háló


2008-06-22 14:55


A legkisebb gyermek kétéves kora után gyakorlatilag megszűnik a különbség két négygyermekes család szociális ellátása között, attól függetlenül, hogy a szülők dolgoznak-e vagy sem. A hazai támogatási rendszer aránytalanságait országszerte sokan használják fel arra, hogy a gyermekvállalást hosszú távú megélhetésük alapjává tegyék. Monok és a hozzá csatlakozó önkormányzatok kezdeményezésükkel megpróbáltak többek között erre a gondra is rámutatni, amikor a segélyek szigorítása mellett döntöttek.

Megélhetési formává fejlesztette a gyermekszülést a jelenlegi családtámogatási rendszer, maffiaszerű bűnözéssé a szociálpolitikai csalást, generációk nőttek és nőnek úgy fel, hogy azt látják, nem kell dolgozni, nem kell iskolába járni, mégis megél a család - áll a sok vihart kiváltó Szerencsi kistérség polgármesterei által május végén megfogalmazott petícióban. Lapunk összegyűjtötte, hogy munkavállalóként vagy munkavégzés nélkül jelenleg havonta mekkora összeghez jut egy négygyermekes család.


Generációk nőttek fel úgy, hogy azt látták, munka nélkül is meg lehet élni - írták a Szerencsi kistérség polgármesterei (Fotó: Sárközy György)

Példánkban a két munkanélküli szülő négy - 3 hónapos, 2, 5, illetve 7 éves - gyermekével 75 négyzetméteres lakásban él. Az anya szülés előtt nem dolgozott egyetlen napot sem, ezért a két legkisebb gyermek után igényelhető gyermekgondozási segély (gyes) és gyermekgondozási díj (gyed) közül az előbbit igényli majd. A gyed összegét ugyanis meghatározza az anya munkában töltött napjainak a száma, és az így kapott bére. Emiatt mintacsaládunk a gyest igényli, amelyet a gyermek hároméves koráig folyósítanak. A két jogosult kicsi közül - mivel csak egyetlen gyermek után lehet - a három hónaposra igénylik, mert így hosszabb időn át veheti fel a család a havi nettó 26 665 forintot. A családi pótlékot mind a négy gyermek után megkapják, s ez összesen havi 64 ezer forint bevétel. Az anya a legkisebb gyermek után annak másfél éves koráig egyszer anyasági támogatást igényelhet, amelynek előfeltétele mindössze annyi, hogy négy alkalommal elmenjen terhesgondozásra. Ha ennek eleget tett, egyszer 64 125 forint felvételére jogosult.

Az egy éve regisztrált munkanélküli apa lakóhelyén a jegyzőhöz benyújtotta kérelmét rendszeres szociális segélyre. Mivel nincs vagyona, és a család megélhetése nem biztosított esetünkben, az apa havonta 35 020 forint segélyt kap. A juttatásért cserébe az igénylőnek együtt kell működnie a munkaügyi központtal, illetve részt kell vennie az önkormányzat közmunkaprogramjában. Ha ezen kötelezettségét megszegi, az első alkalommal csökkentik segélyét, ha az eset megismétlődik, megszüntetik a pénz folyósítását. Ám ezt a feltételt sokan kijátsszák. A monoki kezdeményezés legnagyobb vihart kiváltó része, hogy a segély kifizetését munkavégzéshez kötnék. Szepessy Zsolt, a település polgármestere azonban éppen tegnap jelentette be, hogy az erre vonatkozó rendeletüket nem vonják ugyan vissza, de erőszakkal sem fogják alkalmazni. Hozzátette, az első perctől azt hangsúlyozzák: nem az a cél, hogy munkára kényszerítsék a nehéz helyzetben élőket, és elvegyék az emberek pénzét, hanem az, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét a hibás rendszerre. Szepessy elmondta, aki segélyt kap és jelentkezik dolgozni, örömmel fogadják, az önkormányzat pedig - lehetőségéhez mérten - segíti ezeknek az embereknek a foglalkoztatását. A rendszeres szociális segély védett összeg, vagyis végrehajtás útján sem vonhatják le belőle a családfő tartozását.

Folytatva példánkat: az apa egészségügyi ellátásra jogosult, és mintacsaládunk lakásfenntartási támogatást is igényelt. A szociális törvény és a települési önkormányzatok helyi rendelete szabályozza a kétféle juttatást. A család az előbbi rendszer alapján havonta 8300 forint normatív lakásfenntartási támogatást kap, amely egy éven át gyarapítja a bevételét.

Mivel az egy főre eső jövedelmük nem éri el a 35 625 forintot, igényelhetik a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt, amely természet- és pénzbeli juttatásokból áll össze. Esetünkben évente két alkalommal gyermekenként 5500 forintot hoz a postás, vagyis összesen 44 ezer forinttal gyarapodik a családi kassza. Ezenkívül a gyerekek hatodik osztályos korukig ingyen kapnak ebédet. A család körülményei miatt a gyermekek halmozottan hátrányos helyzetűnek számítanak, ezért a tankönyvet és a tanszert is térítés nélkül kapják. És rendkívüli gyermekvédelmi támogatást is igényelhet a család, hiszen létfenntartási gondokkal küzd. Az így utalt összeg nagyságát a helyi önkormányzatok rendeletben szabályozzák, több település példája után megállapítható, hogy az összeg általában magasabb tízezer forintnál.

A hattagú család - egyetlen nap munka nélkül - havonta 133 985 forint bevételhez jut a szociális ellátórendszeren keresztül.

Másik példánkban mindkét szülő aktív munkavállaló. Az anya háromévi ápolónői munka után szülte meg négy gyermekét, akik hasonló korúak, mint az elsőként bemutatott családban. Az apa, egy évtizedes tanári tapasztalattal, havonta nettó 112 048 forintot keres. Az első esethez hasonlóan ez a család is megkapja a négy gyermek után a 64 ezer forintos családi pótlékot. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt azonban már nem kaphat, mivel az egy főre jutó jövedelem 45 ezer forint körül van. Az anya a legkisebb gyermek második születésnapjáig gyedet igényelt, amelynek összege 96 600 forint. Utána viszont egy éven át, a legkisebb gyermek hároméves koráig mindössze a gyest, vagyis a 26 665 forintot igényelheti. A két család közötti bevételkülönbség a legkisebb gyermek kétéves korára eltűnik, miután megszűnik a korábban munkát vállaló édesanya gyedre való jogosultsága.
Van különbség a nagycsaládok között!

Tagadhatatlanul létezik Magyarországon a probléma, amelyre a monokiak rámutattak és orvosolni akarnak. Ugyanakkor szeretném hangsúlyozni, hogy a nagycsaládosok többsége nem megélhetésének biztosítása érdekében vállal több gyermeket - mondta lapunknak Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke. A monoki kezdeményezés rávilágított a segélyezési rendszer gondjaira, ám a hozzá kapcsolódó médiakampány a tisztességes nagycsaládok ellen is hangolja a közvéleményt.

Baranya Róbert, Sándor Csilla
(magyarhirlap.hu)


http://portal.jobbik.net/index.php?q=node/6017
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: gyermekgondozási, munkavállalóként, családtámogatási, bevételkülönbség, szociálpolitikai, aránytalanságait, lakásfenntartási, ellátórendszeren, foglalkoztatását, terhesgondozásra, gyermekvállalást, kötelezettségét, tagadhatatlanul, születésnapjáig, gyermekvédelmi, magyarországon, önkormányzatok, polgármesterei, gyermekszülést, mintacsaládunk, munkavégzéshez, tapasztalattal, összegyűjtötte, nagycsaládosok, megállapítható, négyzetméteres, megfogalmazott, létfenntartási, megélhetésének, gyakorlatilag, polgármestere, kényszerítsék, juttatásokból, hangsúlyozzák, négygyermekes, egyesületének, elszőtt szociális, legkisebb gyermek, szülők dolgoznak-e, hazai támogatási, gyermekvállalást hosszú, hozzá csatlakozó, segélyek szigorítása, jelenlegi családtámogatási, szociálpolitikai csalást, család –, négygyermekes család, anya szülés, előbbit igényli, gyed összegét, anya munkában, gyest igényli, Sárközy György, Szepessy Zsolt, Szabó Endre, Nagycsaládosok Országos Egyesületének, Baranya Róbert, Sándor Csilla,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A boldogság ült a világvégén  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Környezetvédelem  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Krisztinától  Egyszerűen  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gondolatok az életről és szere...  Fodor Ákos költő,  A keserű igazság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Naplemente  Mindenünk, amink van, amit sze...  Esti kép  A boldogság ült a világvégén  Különös!  Ébredj  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Föld napja április 22  Gábor Dénes gondolata  Gondolatok az életről és szere...  Semmit ne higgy el  S a dalok tanulsága  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Beney Zsuzsa - Tavasz  Muratáj  Ez a jó az alvásban.  A Gömb  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Esti kép  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Irgalom és ítélet  Semmit ne higgy el  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget 
Bejegyzés Címkék
elszőtt szociális, legkisebb gyermek, szülők dolgoznak-e, hazai támogatási, gyermekvállalást hosszú, hozzá csatlakozó, segélyek szigorítása, jelenlegi családtámogatási, szociálpolitikai csalást, család &#8211, négygyermekes család, anya szülés, előbbit igényli, gyed összegét, anya munkában, gyest igényli, gyermek hároméves, három hónaposra, havi nettó, családi pótlékot, négy gyermek, jegyzőhöz benyújtotta, család megélhetése, juttatásért cserébe, igénylőnek együtt, munkaügyi központtal, első alkalommal, eset megismétlődik, pénz folyósítását, feltételt sokan, monoki kezdeményezés, segély kifizetését, település polgármestere, erre vonatkozó, első perctől, nehéz helyzetben, emberek pénzét, döntéshozók figyelmét, hibás rendszerre, önkormányzat pedig, rendszeres szociális, családfő tartozását, szociális törvény, települési önkormányzatok, kétféle juttatást, előbbi rendszer, rendszeres gyermekvédelmi, családi kassza, gyerekek hatodik, család körülményei, gyermekek halmozottan, helyi önkormányzatok, összeg általában, hattagú család, szociális ellátórendszeren, anya háromévi, elsőként bemutatott, évtizedes tanári, első esethez, korábban munkát, nagycsaládok között, monokiak rámutattak, nagycsaládosok többsége, segélyezési rendszer, hozzá kapcsolódó, tisztességes nagycsaládok, gyermekgondozási, munkavállalóként, családtámogatási, bevételkülönbség, szociálpolitikai, aránytalanságait, lakásfenntartási, ellátórendszeren, foglalkoztatását, terhesgondozásra, gyermekvállalást, kötelezettségét, tagadhatatlanul, születésnapjáig, gyermekvédelmi, magyarországon, önkormányzatok, polgármesterei, gyermekszülést, mintacsaládunk, munkavégzéshez, tapasztalattal, összegyűjtötte, nagycsaládosok, megállapítható, négyzetméteres, megfogalmazott, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3816
  • e Hét: 18046
  • e Hónap: 29157
  • e Év: 182653
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.